(H)erken je gevoelens

In welke situatie(s) heb je gemerkt dat er onvoldoende aandacht is voor jouw gevoelens. Dat anderen deze negeren of eroverheen praten, misschien wel bagatelliseren, wat irritaties bij je oproept, misschien word je er wel boos om. Het kan ook zijn dat jij juist heel stil wordt en je gevoelens niet meer wilt delen en in het uiterste geval, je gevoelens onderdrukt. De emoties die volgen is een poging om toch gezien en gehoord te worden, vooral door jeZelf.

Pas als we het terugzien vanuit de omgeving via anderen, worden we pas echt bewust hoe we zelf met onze gevoelens omgaan. Parkeer of onderdruk je deze omdat je overtuigt bent dat ze er niet toe doen? Dat wat de ander meemaakt toch belangrijker is? Om over te kunnen gaan tot de orde van de dag? En neem je dan op een ander moment wél de tijd om bij jeZelf stil te staan?

Weet je wat het is, met gevoelens waar we geen of te weinig aandacht voor hebben, is dat als we dat té lang doen, deze zich vastzetten in je lichaam, wat na een bepaalde tijd echt pijn kan gaan doen en ze kunnen zich gaan manifesteren in je hoofd, in de vorm van gedachten.

Niet altijd de leukste, gezelligste gedachten. Waarom? Omdat jouw lichaam met deze gevoelens jou iets wil vertellen. Als deze vervelende gedachten in je hoofd komen, kunnen ze daar gaan rondmalen, je kunt je voorstellen dat er dan in je hoofd scenario’s gaan ontstaan die emoties veroorzaken, waardoor je niet goed meer bij de kern van je gevoelens kunt komen, omdat je met je aandacht in je hoofd zit. Want je hoofd voelt niet, maar denkt en je lijf denkt niet, maar voelt.

Je hoofd en je lichaam is een geheel, lijkt soms apart, maar werken samen. Als je lichaam je iets wilt vertellen, dan helpt je hoofd ook een handje mee als het niet makkelijk is voor jou om te voelen.

Het malen gaat dan ook net zolang door totdat je emoties ervoor zorgen dat de opgebouwde energie eruit komt door middel van o.a. irritatie, een huilbui of een woedeaanval etc, dan kún je daarna ruimte voelen, opluchting, maar ook een enorme vermoeidheid, want dit kost veel energie. En dit allemaal met als doel dat jij nu eindelijk eens luistert naar jeZelf en jezelf de aandacht geeft die je nodig hebt.

(H)erken je je gevoelens, dan kun je deze ruimte ervaren zonder alle drama van de gedachten en emoties.

Wij hebben hiervoor een prachtige techniek, namelijk Focussen. Ik help je graag dit te ervaren en als je het een keer gedaan hebt, kun je dit ook heel goed zelf thuis toepassen. En ik blijf altijd op de achtergrond bereikbaar via mail of whatsapp, voor als je nog extra ondersteuning wilt.

Een fijne bijkomstigheid; voor deze sessie hoef je niet per se de deur uit, hij kan ook goed online.

Je zorgt zelf voor een comfortabele ruimte, waarin je niet gestoord kunt worden, met alles wat jou helpt om alles wat jou dwarszit volledig uit te kunnen spreken, zo ontspannen mogelijk te zijn, dit kan zijn een dekentje, een rustig achtergrondmuziekje, een kaarsje, een lekkere kop thee etc.